top of page
שולמית וינשטיין ישראל

הכי ישראלי שיש - מתן בן כנען


השבוע אנו מציינים את יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ומיד אחר כך במעבר חד ולא פשוט, חוגגים את יום העצמאות ה-71 למדינתנו הקטנטנה. שבוע ישראלי כחול לבן, מסוקס וצברי, וכל זאת תחת מטח רקטות אינטנסיבי על הדרום, כך שאני לא רואה אפשרות אחרת חוץ מלהקדיש את הפוסטים השבוע לאמנות ישראלית, הכי מקומית שיש.

הפוסט הראשון שיפתח את השבוע מוקדש לצייר הישראלי הריאליסטי שעוסק בנושאים הכי מקומיים: מתן בן כנען. מתן מצייר ציורים ריאליסטיים שנראים כמו סצנות ישראליות טיפוסיות, הוא מנסה באופן מתמיד לעשות חיבור בין התוכן לצורה, על ידי הבנה מעמיקה של הסיטואציות האנושיות בתוך הסיפור והעברתן דרך הציור. מתן מתחיל בבחירת הסיפור, הוא לוקח סיפורי מיתולוגיה כמו פנדורה וסיפורים מהתנ"ך כמו סיפור יוסף ושמעון, בת-שבע ואוריה, בת יפתח הגלעדי וכדומה. השלב הבא הוא בחירת האנשים שיככבו בציור, שהם לרוב חבריו ומכריו, ולאחר מכן בחירת המקום שבתוכו תתרחש הסצנה, הצילומים ברובם מתרחשים בסביבתו בעמק יזרעאל, חצרות כפריות וטבע מקומי ארץ ישראלי. מתן שוזר את הדמויות הישראליות בתוך סיטואציית הסיפור התנכ"י, שנראה כעת כאילו לקוח מתוך רגע בנאלי מקומי בחברה הישראלית.

בהמשך הוא מביים את האנשים. הוא מספר שלעתים קשה להם להיכנס לדמות והם מובכים והוא צריך לאט לאט לגרום להם להיכנס לדמות, לאלתר ולהשתמש במחוות גוף מתאימות, ועליו לדייק את הדברים. אחר כך הוא מצלם, לעתים מאות תמונות מהן הוא שוזר אחר כך את הקומפוזיציה המדויקת שדמיין בראשו מלכתחילה, הוא אינו מעתיק מצילום אחד. הצילומים מורכבים ככל שיש יותר דמויות בסיפור, והציור הוא השלב האחרון. לפעמים תוך כדי העמדת הדמויות מתחיל להתבהר עבורו הסיפור, ולעתים רק שנים אחרי שכבר סיים את הציור הוא מבין את יחסי הכוחות בין הדמויות, בין הקורבן למקרבן, או כמו שהוא מגדיר זאת בין הנעקד לעוקד. הקונפליקטים בין הדמויות מאוד מורכבים ולא תמיד ברור מי הקורבן בסיפור. לדוגמה בציור יוסף ושמעון, שניהם לובשים פסים ואנחנו לא יודעים מי מהם הוא יוסף, גם האח שמעון ששולח את יוסף למלכודת סובל. מתן מעביר לנו את המורכבות של החיים דרך הסיפור ודרך הצורה, הבחירה בחולצות הפסים היא ממש לא רק אמצעי צורני. ציוריו של מתן הם ציורי שמן קלאסיים מבחינת הטכניקה, האור בציוריו מאוד דומיננטי, אולי כמו בחיים שלנו כאן בישראל, אור מסנוור ובוהק.

בשנת- 2015 זכה בן כנען בפרס הבינלאומי היוקרתי ביותר מטעם National Portrait Gallery בלונדון, על הציור "אנבל וגיא", המבוסס על סיפור יפתח הגלעדי ובתו. בנוסף זכה בפרס שיף והציג תערוכת יחיד במוזיאון תל אביב. מתן בן כנען, יליד 1980, מתגורר ועובד ברמת ישי. בעל תואר ראשון בהצטיינות ממכללת אורנים ותואר שני באמנות מאוניברסיטת חיפה. הוא מציג תערוכות יחיד ומשתתף בתערוכות קבוצתיות בארץ ובעולם, ועבודותיו נמצאות באוספי אמנות ציבוריים ופרטיים.

בת שבע ואוריה החיתי, 2008, שמן על בד

איוב, 2009, שמן על בד

בבל, 2009, שמן על בד.

אנאבל וגיא, שמן על בד.מבוסס על סיפור יפתח הגלעדי וביתו תמונה שזיכתה אותו בפרס היוקרתי מטעם National Portrait Gallery בלונדון ב-2015

יוסף ושמעון 2010, שמן על בד

הסלע, שמן על בד, 2018

יהודית סיפור יהודית והולופרנס (יהודית כרתה את ראשו של הולופרנס, כאן היא נראית עם המשרתת שלה שאוחזת בתיק (האם הראש הכרות בתיק או אולי נעליה?)

משיג גבול, 2017

המנוחה, 2008

הסדנה של אבא, 2014

עם בוא ההכרה, שמן על בד, 2005-6

פנדורה

שוהה בלתי חוקי, 2007