top of page
שולמית וינשטיין ישראל

טיפים לעבודה נכונה בצבעי מים


חתול מתפנק בשמש, ציור שלי

לציור בצבעי מים יש כמה כללים, ולמרות שאיני מאמינה גדולה בחוקים, בטח לא בכל מה שקשור ליצירה, צריך להבין את האופן שבו החומרים מתנהגים כדי להפיק מהם את המקסימום.

יש המון עצות וטיפים שאני יכולה לתת למי שמעוניין, אבל בסופו של דבר תרגול ואימון הם הדבר החשוב ביותר.

למי שרוצה קצת לחדד ולדייק את יכולת העבודה שלו, הכנתי כאן מדריך קצר עם 10 טיפים לעבודה נכונה עם צבעי מים, שהם בעצם 10 טעויות מאוד נפוצות אצל מי שרק מתחיל לצייר בצבעי מים.

1. נייר לא מתאים

נייר צבעי מים חייב להיות נייר מתאים לעבודה רטובה. לא דק מידי, ללא גימור מבריק ורצוי שיהיה איכותי ומותאם לציור בצבעי מים, נייר רגיל או בריסטול לא מתאימים, הם נקרעים ומתקפלים.

אם אתם רוצים לדעת עוד על ניירות, תוכלו להוריד את המדריך החינמי לניירות צבעי מים כאן.

2. כמות מים קטנה מידי

המכחול חייב להיות רטוב מספיק, אחרת הצבע יתייבש באמצע משיכת המכחול וישאיר את סימני המכחול על הדף, בצבעי מים חייבים להשתמש במים!

3. כמות מים גדולה מידי

אם נרטיב את הדף יותר מידי, יכול להיות שנאבד את השליטה שלנו בכיוון זרימת הצבע ונתקשה לשלוט במשיכות המכחול. אל דאגה המים יתייבשו, אבל לא בטוח שתתקבל התוצאה שרצינו, עניין של אימון ומינון.

4. ציור בעפרון או עט על הדף

לעתים אנו מציירים סקיצה על הדף כרישום מקדים לעבודת הצבע.

אם נרצה שיראו את הרישום כקווי מתאר ונעשה זאת עם עט, צריך לעשות זאת בעט שהדיו בו עמיד במים, אחרת ברגע שנעבוד עם הצבע, המים ימיסו את הדיו והוא יתפשט על הדף.

אם רושמים בעפרון במטרה שלא יראו אחר כך את הרישום, חשוב לעשות זאת בעדינות רבה ובקווי עפרון חלשים. העופרת אינה נמסה במים ונשארת על הדף, אם הקווים חלשים לא ירגישו בהם כמעט, ולעתים ניתן יהיה למחוק אותם בזהירות.

5. עבודת יתר על הציור

גם אם אנו משתמשים בנייר צבעי מים איכותי ביותר, הנייר לא נהנה מעיבוד יתר, שכבות רבות ורטובות ומשיכות מכחול רבות באותה נקודה "יעייפו" את הדף, הוא עלול להתקמט ואף להקרע.

6. טביעות אצבעות

במגע יתר עם הנייר אצבעותינו מכתימות את הנייר בשומן הטבעי שנמצא על כפות הידיים, מה שאחר כך דוחה את צבעי המים ויוצר כתמים. כדאי לעבוד עם ידיים נקיות, יבשות ולאחוז את הנייר בשוליים.

7. חוסר סבלנות ומהירות

בציור בצבעי מים צריך לתמרן בין מהירות וסבלנות. מצד אחד משיכות המכחול צריכות להיות מהירות ולעתים אף מדויקות, מצד שני עלינו להמתין עד שצבע המים יתייבש כדי להמשיך לצייר, ולעשות שכבה נוספת מבלי שכל הצבעים יתערבבו.

8. מכחולים לא מתאימים

כמו בכל משימה בחיים, עלינו לבחור את כלי העבודה המתאים, כמו שלא נחתוך סלט עם כפית, כך גם לא נצייר את אישון העין במברשת רחבה ולא נעשה רקע שקוף ורטוב עם מכחול קטן ומחודד. בנוסף ישנם מכחולים שונים לצבעי שמן או אקריליק לעומת מכחולים לצבעי מים.

אם אתם רוצים לדעת עוד על מכחולים תוכלו להוריד את המדריך החינמי למכחולים כאן

9. ערבוב צבעים

למי שמערבב צבעים, ולא עובד ישירות עם גוונים מוכנים מהחבילה, חשוב לערבב כמות מספקת של הגוונים בתחילת העבודה. הרבה פעמים מערבבים מעט מידי ונתקעים באמצע הציור בלי הגוון המתאים, עד שנצליח לייצר שוב את אותו הגוון אם בכלל, הציור יתייבש ונתקשה להגיע לתוצאה שרצינו.

10. סדר העבודה

למי שנוהג לצייר בטכניקת רטוב על רטוב, טעות נפוצה היא הרטבת הדף ורק אחר כך ערבוב הגוונים והכנת הצבעים, חשוב להפוך את סדר הפעולות וראשית להכין את הצבעים ואחר כך להכין את הדף לעבודה.

מי שרוצה לדעת עוד ולהתנסות מוזמן לסדנת מרתון טכניקות בצבעי מים

או למיני קורס בצבעי מים אצלי בסטודיו.

אפשר גם להגיע למפגש הכרות בסטודיו הפתוח ולהתנסות בצבעי מים ובחומרים רבים נוספים.

כל הפרטים כאן.


bottom of page